WELKOM OP DE SITE VAN DE PLANTENTUIN ESVELD.
DIT IS DE OUDE SITE.
KLIK HIER VOOR DE NIEUWE SITE

Magnolia

De tulpenboom of beverboom. De eerste Nederlandse naam laat weinig te raden over, de tweede is al iets geheimzinniger.

Bloei
Magnolia wordt bijna altijd aangeplant als bloesemboom. Dat is natuurlijk niet ten onrechte, het kan een behoorlijk spektakel zijn een bloeiende Magnolia. Maar het is wel kwetsbaar, een flinke storm, een harde late nachtvorst en het is weer voorbij. Nu kan het daarom zinvol zijn voor een later bloeiende soort te kiezen, in de hoop dat het weer dan alweer iets milder is, of voor een soort die doorbloeit. Echt laat bloeiende soorten heb je overigens ook, maar hou er dan wel rekening mee dat er dan ook blad aan de bomen zit en de bloemen dan minder opvallen. Bekende soorten zijn Magnolia sieboldii met prachtige knikkende bloemen of de tot een flinke boom uitgroeiende Magnolia ‘Yellowbird’ die diepgele bloemen heeft.

Standplaats en grondsoort
Een standplaats wat beschut voor de wind is aan te raden. De bloemen kunnen immers door koude harde voorjaarswinden gemakkelijk beschadigen. Ook de wintergroene soorten staan liever beschut tegen koude oostenwind. Wat betreft de grond zijn Magnolia’s niet al te kieskeurig. Ze hebben geen erg uitgesproken voorkeur, maar wel houden ze van een goed doorlatende en niet overdreven natte bodem. Bij erg dichte grond kan bezanding met schoon grof rivierzand of het toevoegen van extra humus een goed idee zijn. Humus kan worden gegeven in de vorm van tuinturf of zelfgemaakte compost.

Snoei
Verrassend genoeg kunnen Magnolia’s behoorlijk goed tegen stevige snoei. Dat kan wel eens praktisch zijn, want veel soorten willen flinke struiken of zelfs middelgrote bomen worden. Snoeien doe je bij voorkeur in de winter als de sapstroom van de plant vrijwel stilstaat of middenin de zomer als de wonden zich weer snel kunnen sluiten.

Boom
Bij het planten van een Magnolia boom is het volgen van de aanwijzingen voor het planten van bomen belangrijk. Het gebruik van boompalen is sterk aan te raden, de wortels van Magnolia zijn erg zacht en vlezig en kunnen gemakkelijk beschadigen als de boom niet goed gestabiliseerd is.

Ziektes en plagen
In Magnolia komen eigenlijk nauwelijks ziektes en plagen voor, wat dat betreft zou je bijna kunnen zeggen dat het de ideale plant is voor beginners.