WELKOM OP DE SITE VAN DE PLANTENTUIN ESVELD.
DIT IS DE OUDE SITE.
KLIK HIER VOOR DE NIEUWE SITE

Hulst – Ilex

Bij hulst is het moeilijk om niet direct een kerstgevoel te krijgen. Toch zijn de gebruiksmogelijkheden in dit plantengeslacht zo groot dat het zinvol is om verder te kijken dan de eerste associatie.

Haag
Bij het gebruik van Ilex als haag is het van belang om tevoren te bedenken wat voor formaat en vorm haag we willen. Een hoge haag vraagt om heel andere soorten dan een laag blokhaagje. Ook de kleur van de haag kan behoorlijk bepalend zijn, vanzelfsprekend zijn er veel bontbladige soorten, maar ook zijn er meer tinten groen dan je denkt.

Zelf hebben we de laatste jaren veel gewerkt met gemengde hagen van Ilex aquifolium en Ilex x alteclarensis cultivars, al was het maar omdat gemengde hagen door de subtiele groenschakeringen minder streng zijn dan éénvormige hagen. De kleinblijvende en ongedoornde Japanse hulst Ilex crenata kan als vervanger worden gebruikt voor Buxus haagjes.

Bes
Ilex is in principe een tweehuizige plant, dat houdt in dat er mannelijke en vrouwelijke planten bestaan. Om vruchten te krijgen heb je vanzelfsprekend mannelijke en vrouwelijke planten nodig. Nu kan een beetje een ijverige mannelijke hulst overigens best veel vrouwtjes van bessen voorzien. Er zijn ook enkele hermafrodiete hulsten, planten die zowel mannelijk als vrouwelijk bloeien, maar dat zijn slechts uitzonderingen. Hoewel de vrouwelijke planten natuurlijk opvallen door de mooie vruchten, hebben de mannelijke planten vaak weer opvallender blad. Zo is het gelukkig eerlijk verdeeld.

Snoei
Als hulst ergens goed tegen kan, dan is het snoei. Het is een van de weinige planten die het verdraagt als de plant tot de stam kaal gesnoeid wordt, ze loopt gewoon weer uit. Nu hoeft het natuurlijk niet zo rigoreus, maar het geeft maar aan dat je niet bang hoeft te zijn om de schaar er eens flink in te zetten. Stevige snoei kan je het beste in de winter uitvoeren, lichte snoei hartje zomer.

Ziekten en plagen
Ziekte komt eigenlijk bij hulst niet voor, plaagdiertjes wel. Met name schildluis kan vervelend zijn. We hebben gemerkt dat schildluis vooral actief is op planten op zeer rijke en voedzame grond. Grond waarop de hulst weliswaar uitstekend groeit, maar wel erg mals en sappig is en dus aantrekkelijk voor luizen. Op wat schralere zandgrond of stevige klei valt het met de luizen vaak wel mee. Mocht er toch een vervelende aantasting ontstaan zijn er milieuvriendelijke middeltjes, bijvoorbeeld van Ecostyle, die de plaag onderdrukken. Op de uitwerpselen van de luizen groeit overigens vaak een schimmeltje dat luistert naar de naam roetdauw. Dit ziet er uit als een plakkerige dofzwarte aanslag op het blad. Zijn de luizen weg verdwijnt de roetdauw ook weer.