WELKOM OP DE SITE VAN DE PLANTENTUIN ESVELD.
DIT IS DE OUDE SITE.
KLIK HIER VOOR DE NIEUWE SITE

snoei:

De hortensia, Hydrangea macrophylla, kan, direct na de winter in begin maart, op verschillende manieren gesnoeid worden. Twee methoden zijn gangbaar;
-stevige snoei om de drie tot vijf jaar, tot op twee of drie ogen van de grond, alle takken, met als resultaat in het eerste jaar na de snoei, flinke groei maar weinig bloei, daarna twee tot vier jaar rijke bloei en mooie volle planten.

-elk jaar snoei tot op twee of drie ogen van de grond, maar elk jaar slechts de helft van de takken, alleen die takken die het jaar daarvoor niet gesnoeid zijn, met als resultaat alle jaren een gelijkmatige maar iets minder uitbundige bloei en wat opener struiken.

De pluimhortensia, Hydrangea paniculata, kan wel ieder jaar gesnoeid worden zonder de bloei te verminderen, de soort bloeit betrouwbaar op het éénjarige hout, net als overigens de Hydrangea arborescens. Niet snoeien kan natuurlijk ook, het aantal bloemen wordt dan talrijker maar de afzonderlijke bloemen wat kleiner. Dit kan voor de Hydrangea arborescens ‘Annabelle' overigens een voordeel zijn.

De overige Hydrangea soorten behoeven geen snoei of stellen het zelfs helemaal niet op prijs.

bloei:

De bloemkleur van de hortensia, Hydrangea macrophylla, wordt sterk beïnvloed door de grondsoort. De vuistregel is: zure grond neigt naar blauw, basische grond neigt naar roze. Het gaat echter niet alleen om de zuurgraad of ph. van de grond. De aanwezigheid van opneembare aluminium is belangrijker. Op zure grond zal dit element makkelijker door de plant worden opgenomen dan op kalkhoudende, maar het moet natuurlijk wel aanwezig zijn! Wilt U blauwe hortensia's geef dan aluin, maar let wel, bevat de grond veel kalk dan kan dit soms weinig resultaat geven. Wilt U roze of rode hortensia's maak de grond dan minder zuur door kalk te geven en géén aluin.

Wit-bloeiende hortensia's veranderen niet van kleur door de grondsoort. Wel kunnen ze, net als alle hortensia's doorkleuren naar een veelal rode herfstkleur; in de zon geplant gaat dit proces veel sneller dan in de schaduw.

Laat de uitgebloeide bloemen bij voorkeur aan de plant, ze beschermen de bloemknoppen in het volgende voorjaar tegen de nachtvorst en kunnen zo meehelpen aan een rijkere bloei.

Hydrangea is in het algemeen een zeer gemakkelijke ziektevrije plant, alleen is het een dorstige plant, zet een Hydrangea nooit op een te droge en zonnige standplaats. Zon kan alleen als de plant voldoende vocht tot zijn beschikking heeft.