WELKOM OP DE SITE VAN DE PLANTENTUIN ESVELD.
DIT IS DE OUDE SITE.
KLIK HIER VOOR DE NIEUWE SITE

Bomen planten: hoe doe je dat?

Maak een plantgat dat tweemaal zo breed en zo diep is als de kluit van de boom. Meng de grond die uit het plantgat komt met een humusrijke aarde, zoals compost, onbemeste veenaarde, tuinturf of een mengsel hiervan. Vul het plantgat tot ongeveer tweederde met dit mengsel. Zet de kluit van de boom erop. Deze steekt dan een stuk boven het maaiveld uit. Gebruik de rest van het grondmengsel om de kluit aan te aarden; dat resulteert dan in een “terpje” tegen de stam.
Wat flinkere bomen hebben nu boompalen nodig, want zij hebben weinig of geen houvast aan de grond. De palen hoeven niet perse heel lang te zijn en ook niet verduurzaamd, want als zij na 2 of 3 jaar verrot zijn, staat de boom vast op eigen wortels. Deze traditionele plantmethode voorkomt dat de boom slecht of niet aanslaat. De oorzaak daarvan is zuurstofgebrek bij de wortels, door minder goed ontwaterende plantgaten of te diep planten.

De grond is het fundament van de tuin!

Voor het succesvol aanplanten van tuinplanten is het natuurlijk van groot belang dat de grond waarin de planten moeten groeien van goede kwaliteit is. Soms zijn problemen met de grond eenvoudig te zien, denk dan bijvoorbeeld aan een slechte afwatering waardoor er plassen blijven staan, vaker helaas niet. Pas als de planten die erin moeten groeien staan te zieltogen realiseren we ons dat er met de grond iets mis is.
Bij twijfel over de kwaliteit van de bodem is het daarom altijd verstandig om de grond even te laten onderzoeken. Er zijn verschillende bedrijfslaboratoria die dit soort bodemonderzoek kunnen uitvoeren. Maar ook kunnen we op een eenvoudige manier zelf aan bodemverbetering doen.

-Plantgat verbetering. Volg de bovenstaande instructies en gebruik bij voorkeur tuinaarde met RAG keur of tuinturf met RHP keur.
-Bezanding. Vaak zeer zinvol bij vaste of erg natte grond. Gebruik wel schoon rivierzand, liefst met het RHP keurmerk. Ook lavakorrels voor vijverfilters zijn zeer geschikt voor dit doel.

-Het toepassen van micro-organismen. De positieve schimmels en bacteriën stimuleren een gezond bodemleven. Hiervoor zijn E.M. van Agriton geschikt.

-Het gebruik van organische meststoffen. Er zijn uitstekende organische meststoffen te koop in een handige korrelvorm.