WELKOM OP DE SITE VAN DE PLANTENTUIN ESVELD.
DIT IS DE OUDE SITE.
KLIK HIER VOOR DE NIEUWE SITE

Verzorging

Japanse of Chinese esdoorns stellen een lichte, luchtige grond zeer op prijs. Verharde zandgronden en kleigronden moeten dus eerst verbeterd worden om succes met deze prachtige planten te hebben. U kunt minder geschikte gronden verbeteren met tuinturf, bemeste tuinaarde van goede kwaliteit, en bij sterk verdichte gronden met lavakorrels voor vijverfilters of grof rivierzand. De grond moet zeer luchtig zijn! Compost alleen gebruiken als het zelfgemaakte compost is. Het plantgat moet minstens twee keer zo groot zijn als de kluit. Verwijder de plastic pot, de gaaslap kunt U laten zitten, of lossnijden. Het door ons gebruikte gaas verteert in een half jaar, er blijven alleen wat losse draden over. Het eerste jaar vooral geen bemesting uitvoeren. In het voorjaar van het tweede jaar kan men zeer zuinig aan wat organische meststoffen toedienen. Esdoorns zijn geen echte kalkhaters, maar de zuurgraad van de grond mag bij voorkeur niet te ver boven 5,5 stijgen. U kunt een te hoge zuurgraad verlagen door tuinturf te gebruiken.

Winterhardheid

Japanse esdoorns zijn goed winterhard, als ze in rust zijn kan er niets mee gebeuren. Vermijd wel standplaatsen met veel tocht. In het voorjaar, april en mei, is het wel van belang om de planten te beschermen tegen late nachtvorst. Dit kan men bij kleine planten heel effectief doen door er een grote kartonnen doos overheen te zetten. Gebruik geen plastic beschermingsmateriaal zoals noppenfolie! Grotere planten lijden veel minder van een late nachtvorst, en zo ja, dan herstellen ze zich weer, wat bij jonge kleine planten veel moeilijker is. Luister in het voorjaar na het nieuws even naar het weerbericht. Als er sprake is van 'vorst aan de grond' bent U gewaarschuwd.

ziekten en plagen

Er is eigenlijk maar één ernstige ziekte mogelijk, de bekende verwelkingsziekte (Verticillium). Het ziektebeeld is duidelijk. Sommige takken, bij kleine planten een enkele keer de hele plant, gaan verwelken, van boven naar beneden. Soms sterft de tak helemaal af, soms herstelt het zich weer. Er is niet veel aan te doen omdat de schimmel, die in de grond leeft, door de wortels in de plant komt en de vaatbundels verstopt. De schimmel kan niet echt leven in luchtige grond, de esdoorn niet in sterk verdichte grond, dus luchtige grond is van groot belang. Bovendien kan het gebruik van effectieve micro-organismen de weerbaarheid van de plant tegen deze vervelende schimmelziekte sterk verbeteren. Het verdrogen van bladpunten bij esdoorn is geen ziekte, maar wordt in veruit de meeste gevallen veroorzaakt door te verdichte zuurstofarme grond, vaak het gevolg van teveel watergeven. Waar water zit kan immers geen lucht zitten. Ook overbemesting kan dit schadebeeld opleveren. Als dit beeld optreedt kunt u het beste de grond losser en luchtiger proberen te maken en direct stoppen met watergeven of bemesten.

In het voorjaar, als het jonge blad ontluikt kunnen er soms veel blad- of wolluizen aanwezig zijn. Dit is vervelend maar de plant lijdt er meestal niet echt onder. Mocht het toch sterk groeiremmend zijn is het spuiten met een knoflookextract meestal afdoende. Huismiddeltjes als spiritus en zeepsop raden wij van harte af. Het middel propanal-R van Ecostyle lijkt effectief te zijn tegen wolluis.

snoei

Het snoeien van esdoorns is zeer eenvoudig. Wel moeten er een aantal eenvoudige regels in acht worden genomen. Lichte vormsnoei kan het beste hartje zomer worden uitgevoerd. De plant maakt dan snel wondweefsel waardoor de kleine snoeiwonden weer dichtgroeien voor de winter. Wilt u uw esdoorns zwaarder snoeien kies dan december als snoeimaand. Later in de winter snoeien kan problemen opleveren met bloeden. Wees vooral niet te bang om de schaar of de zaag te hanteren, met name Japanse esdoorns reageren uitstekend op snoei. Het is niet voor niets dat het de populairste plant bij het maken van Japanse bonsai is.