Beschrijving: plantentuin_bovenbalk kopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIEUWSBRIEF 2013 nr. 6

 

Nog maar nauwelijks bekomen van de themadagen over de eetbare tuin en we beginnen alweer aan de volgende happening. Afgelopen jaar organiseerden we de Kwekersdag voor de eerste maal en dat was zo gezellig dat al onze bevriende collega’s direct toezegden om bij een volgende editie weer te komen.

 

Cor van Gelderen

Beschrijving: 32529

Kwekersdag 5 oktober

 

De opzet van deze dag is eenvoudig: wij zorgen ervoor dat er een platform is voor de top van de Nederlandse kwekers waar wij mee samenwerken, zij verzinnen wat zij op dat platform willen doen. Dat kunnen lezingen zijn, maar sommigen brengen alleen zichzelf en hun plantjes mee en vertellen daar vol passie over als je ze aanspreekt, weer anderen geven demonstraties. Wat deze kwekers in ieder geval gemeen hebben, is de intense liefde voor hun planten. En dat stralen ze allemaal uit.

 

Om het voor u als bezoeker overzichtelijk te maken, hebben we ook een soort programma samengesteld.

Lezingen

 

11.00 uur   Sake, van de kwekerij Aroid, vertelt over aronskelk-achtigen. Zelf val ik alleen al op de namen, zoals de Amorphophallus.

12.00 uur   Hans, van de eko rozenkwekerij de Bierkreek, laat zien hoe je op een milieuvriendelijke, ecologisch verantwoorde manier rozen kunt houden.

13.00 uur   Cor, van PlantenTuin Esveld, verzorgt een rondleiding over de kwekerij en door de Japanse esdoorntuin. Tenminste, als het niet al te hard regent … en anders wacht ik tot de bui weer over is.

14.00 uur  Roger, van de bekende kwekerij Bastin, vertelt over zijn favorieten en hoe die te gebruiken in de tuin. Zonnige sferen vast en zeker.

15.00 uur   Sake gaat op herhaling naar de Aronskelken.

16.00 uur   Hans vertelt nogmaals zijn natuurlijke verhaal.

 

Doorlopend vindt er een demonstratie vruchtbomenvermeerdering plaats door de Batterijen.

USB DISK:Esveld:Nwsbr 6 Kwekersdag:fotosvoornieuwsbrief:35603.jpg

 

Blije plantjes onderweg naar een nieuw baasje

 

 

 

 

 

 

Marco Fransen is de
Hosta-man

USB DISK:Esveld:Nwsbr 6 Kwekersdag:fotosvoornieuwsbrief:35692.jpg

Maar minstens net zo leuk is het directe contact met al die gepassioneerde specialisten.

 

Mark Bulk, van Boomkwekerij Rein & Mark Bulk, neemt bijzondere en fraaie heesters mee en vertelt daar leuk over. Zijn kwekerij is een ware schatkamer voor de plantenliefhebber.

 

Wim Snoeijer van de Clematis-specialist kwekerij Jan van Zoest is de kenner bij uitstek van deze klimplanten. Over snoei, groei en veredeling van Clematis kunt u bij Wim terecht.

 

Marco Fransen is Hosta-kweker. Zeg je Hosta, dan zeg je Fransen Hostas. Zo is het ondertussen wel een beetje in Nederland.

 

Hans Verweij is zonder meer de leukste grassen- en bamboekweker die ik ken. Zijn kwekerij het Grassenerf is een vindplaats van heel veel leuke planten.

 

Gert Pieter Nijssen is bollenman. Maar dan wel een van het meest gedreven soort. De collectie die P.C.Nijssen voert is dan ook wereldberoemd.

 

Jan de Rooi van Boomkwekerij de Batterijen is op vruchtbomengebied een van de bekendste namen van Nederland. Dus met uw smakelijke vragen moet u bij hem zijn.

 

Zelf lopen we hier gezellig tussendoor met al onze eigen bijzondere en ongewone planten. De eerste esdoorns in het Japanse esdoornpark beginnen intussen te kleuren, dus een wandeling door de collectietuin en over de kwekerij hoort er zeker bij. Voor een groep van maximaal 25 tuinliefhebbers verzorg ik een rondleiding. Tenminste als het weer een beetje aardig is. Regent het pijpenstelen, dan blijf ik liever binnen in onze ontvangstkas … daar zitten we in ieder geval lekker droog.

 

Tot zaterdag de 5e op onze Kwekersdag!

USB DISK:Esveld:Nwsbr 6 Kwekersdag:fotosvoornieuwsbrief:35645.jpg

USB DISK:Esveld:Nwsbr 6 Kwekersdag:fotosvoornieuwsbrief:35638.jpg

USB DISK:Esveld:Nwsbr 6 Kwekersdag:fotosvoornieuwsbrief:35716.jpg

De enorme bollencollectie van P.C. Nijssen

De Batterijen is de fruitspecialist

Demonstraties vermeerdering vruchtbomen

Vrienden van PlantenTuin Esveld

 

Het zou zomaar kunnen dat u binnenkort wordt gepromoveerd tot Vriend van PlantenTuin Esveld. Het Bes & Bol Weekend werd namelijk lichtjes ontsierd door gedoe over de juiste vergunningen. Ons openbare evenement was wellicht iets te openbaar voor de smaak van sommigen. We zijn nog in overleg met de gemeente Boskoop over de juiste vorm voor dit soort thematische dagen, maar de oplossing zit waarschijnlijk in het creëren van een meer besloten karakter. Een tuinfeestje voor de vrienden van Esveld zeg maar.

 

De beste planttijd

 

Voor bijna alle bomen en struiken is de herfst de beste planttijd. Misschien niet voor u als tuinier, maar wel voor de plant. Als de bladeren zijn gevallen gaat de boom in winterrust. In deze periode zijn de planten zo goed als onverstoorbaar. In de herfst geplant kunnen ze zich op hun gemakje settelen op hun nieuwe standplaats, rustig vastwortelen en zich opmaken voor een nieuw groeiseizoen. Denk ook eens vanuit het perspectief en de beleving van de plant. Voor een boom of struik is het soms wel eens een beetje veel van het goede als ze zich in het voorjaar niet alleen moeten zien te vestigen, maar direct ook moeten gaan groeien en bloeien. Geef ze iets meer de tijd en hun welbevinden neemt sterk toe.

Voor de meeste vasteplanten is deze tijd van het jaar ook een prima planttijd. Zet ze dan wel ietsje dieper, zeg maar 3 tot 5 centimeter onder de grond, dan zijn ze gelijk beschermd tegen opvriezen. Uw vasteplanten komen dan in het voorjaar sterker uit de grond en zullen rijker bloeien dan wanneer u ze in het voorjaar plant. Vasteplanten die bekend staan om hun wintergevoeligheid, ach laat die maar bij ons overwinteren. Wij zorgen er dan nog wel even voor …

 

AGENDA

 

THEMADAGEN

LEZINGEN

·                  Za 5 oktober 2013 9.00 - 17.00 uur
Kwekersdag

Locatie: Plantentuin Esveld, Rijneveld 72,
            Boskoop, toegang gratis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plantenkenner Cor van Gelderen verzorgt op aanvraag lezingen over diverse plantenonderwerpen. Dit kan plaats-vinden in het ontvangstgebouw van de PlantenTuin Esveld, maar hij komt ook met alle plezier op locatie. De lezingen kunnen op maat worden gemaakt, in dat geval bepaalt u in overleg het onderwerp en de duur van de lezing. U kunt ook kiezen voor een bestaande lezing. Kijk voor de lijst met onderwerpen op www.esveld.nl (onder Advies, Lezingen).

 

·         Di 8 oktober 2013

          De eetbare tuin

Locatie: Achterzeeweg 1, Noordwijk

Aanvang: 20.00 uur

Organisatie: Groei en Bloei

 

·         Woe 9 oktober 2013

          Bomen voor de kleine tuin

Locatie: Zandput 5, Serooskerke

Aanvang: 19.30 uur

Organisatie: Groei en Bloei Walcheren

 

·         Di 15 oktober 2013

          Verticaal tuinieren

Locatie: Zandweg 148, De Meern

Aanvang: 20.00 uur

Organisatie: Groei en Bloei

 

·         Di 29 oktober 2013

          De wintergroene tuin

Locatie: Rooijsestraat 32, Uden

 Aanvang: 20.00 uur

Organisatie: Groei en Bloei Uden

 

·         Woe 30 oktober 2013

          Herfstkleuren

Locatie: Parklaan 1a, Winschoten

Aanvang: 19.30 uur

Organisatie: Groei en Bloei Winschoten

·         Do 31 oktober 2013

          Herfstkleuren en Acer

Locatie: Bibliotheek van Castricum

Aanvang: 20.00 uur

Organisatie: Groei en Bloei

 

·         Di 10 december 2013

          Verticaal tuinieren

Locatie: Lekestraat3, Eeklo (België)

Aanvang: 20.00 uur

Organisatie: VVPV Meetjesland

 

Beschrijving: plantentuin'12Onze adresgegevens

 

PlantenTuin Esveld

Rijneveld 72

2771 XS Boskoop

tel. 0172 21 32 89

e-mail: info@esveld.nl               Afmelden: http://www.esveld.nl/forms/afmelding.php

www.esveld.nl