plantentuin_bovenbalk kopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIEUWSBRIEF 1 2016

 

Activiteitenagenda 2016

 

Zaterdag en zondag 5-6 maart

 

Tuinplezier Utrecht

 

Vrijdag en zaterdag 11-12 maart

 

Schetsontwerpdagen bij PlantenTuin Esveld

 

Zaterdag 26 maart

 

Tuinpad Rijneveld thema opening: feestelijke opening koffie- en theeschenkerij Yume

 

Zaterdag 9 april

H’eerlijk Groen

 

Vrijdag t/m zondag 8-10 april

Camelliaweekend Hortus Leiden

 

Zaterdag 30 april

Tuinpad Rijneveld thema fotografie: Workshop Botanische fotografie Esdoorn

 

Donderdag 5 mei (Hemelvaartsdag)

Kindersafari

 

Vrijdag t/m zondag 6-8 mei

 

Tuindagen van Beervelde

 

Maandag 16 mei (2e pinksterdag)

 

Boskoopse Plantendag en Kunstmarkt

 

Zaterdag 21 mei

Workshop Botanische fotografie Rhododendron

 

Donderdag 26 mei t/m zaterdag
1 oktober

Tentoonstelling Japan – Von Siebold – Hydrangea  In samenwerking met het Boomkwekerijmuseum

 

Zaterdag 28 mei

 

Tuinpad Rijneveld thema muziek

 

Zaterdag 11 juni

Themadag Hortensia in samenwerking met het Boomkwekerijmuseum

 

Vrijdag t/m zondag 17-19 juni

 

Internationale Kwekerijdagen Bingerden

 

Zaterdag 25 juni

 

Tuinpad Rijneveld thema zomerkunst

 

Zaterdag 30 juli

 

Tuinpad Rijneveld

 

Zaterdag 13 augustus

Workshop Botanische fotografie Hortensia

 

Zaterdag 20 augustus

Themadag Hortensia in samenwerking met het Boomkwekerijmuseum

 

Vrijdag en  zaterdag 26-27 augustus

 

Tuinpad Rijneveld & Esveld Zomerdagen

Woensdag t/m zondag 7-11 september

 

Esveld Tuinreis Engeland

 

Zaterdag 24 september

Tuinpad Rijneveld thema oogst

Zaterdag 1 oktober

Kwekersdag

Vridag tot en met zondag 7 tot 9 oktober

De Tuindagen van Beervelde

 

 

Vrijdag en zaterdag 11-12 maart Schetsontwerpdagen

Twee dagen lang kunt u al uw tuinvragen aan ons kwijt. Hoe deel ik mijn tuin beter in, welke kleine boom groeit mij uiteindelijk toch niet boven het hoofd, hoe zorg ik voor een onderhoudsvriendelijke beplanting, welke planten zijn niet alleen mooi maar ook lekker, wat wil er goed groeien op mijn balkonnetje? Voor 50 euro krijgt u niet alleen een halfuur onze onverdeelde aandacht en ruimhartig advies, maar ook ontvangt u aan het einde een tegoedbon van 50 euro. U moet wel reserveren. Op onze website maken we daarvoor een invulscherm, maar u kunt natuurlijk ook met ons bellen: 0172-213289

 

Zaterdag en zondag 5-6 maart Voorjaarsweekend Tuinplezier

Groei & Bloei organiseert in samenwerking met de Botanische Tuinen van Utrecht in de tropische kassen van de Botanische Tuin een informatieve beurs met als onderwerp exotisch tuinieren. Een plantenmarkt en een groot aantal workshops in een bijzondere omgeving. Esveld geeft dit weekend lezingen, maar neemt natuurlijk ook exotische en vaak ook eetbare tuinplanten mee.

 

Zaterdag 26 maart Tuinpad Rijneveld & Opening Yume

Deze winter hebben we keihard gewerkt aan de verbouwing van ons ontvangstgebouw. De koffie- en theeschenkerij Yume heeft een nieuw onderkomen. En natuurlijk maken wij van de opening een feestje. Het eerste Tuinpad Rijneveld van dit seizoen staat ook in het teken van openingen. O welke manier de deelnemers aan het Tuinpad invulling geven aan het thema kunt u deze dag komen ontdekken. Overal langs onze straat het Rijneveld bent u welkom op de aangesloten kwekerijen, in restaurant Skoop en in de sortimentstuin Harry van de Laar.

 

Zaterdag en zondag 9-10 april H’eerlijk Groen

Een heerlijke beurs voor hobbytuinders en liefhebbers van natuurlijke, duurzame en eerlijke producten, waar de relatie tussen mens, dier en natuur centraal staat. Een beurs om heerlijk te beleven met het hele gezin. Voor meer informatie zie ook www.heerlijk-groen.nl Daar vindt u onder meer de lijst van deelnemers aan deze sfeervolle tuinbeurs waar wij dit jaar de gastheer van mogen zijn.

 

Macintosh HD:Users:saskiasjollema:Documents:SASKIASCHRIJFT:Esveld:2015:beeld infokrant 2016:32569.jpg

 

Vrijdag – Zondag 8/10 april Camellia’s opnieuw ontdekt

Ter gelegenheid van de 150e sterfdag van de bekende botanicus Von Siebold wordt in de oranjerie van de Hortus Botanicus in Leiden een informatieve tentoonstelling georganiseerd over Camellia. Esveld neemt deel aan dit charmante initiatief in de vorm van lezingen, maar vanzelfsprekend nemen we ook plantjes mee. De enorme diversiteit aan Camellia, van herfstbloeiende geurende soorten tot de fascinerende Higo Camellia’s wordt in deze presentatie goed belicht.

 

Zaterdag 30 april Tuinpad Rijneveld en workshop esdoornfotografie

De deelnemende kwekers aan de meest botanische straat van Nederland nodigen u weer graag op het Tuinpad uit. Neem wel uw camera mee, want het Tuinpad Rijneveld daagt u uit om met de mooiste en meest kenmerkende foto’s van ons Tuinpad Rijneveld deel te nemen aan onze fotowedstrijd. Denkt u dat u nog niet goed genoeg kunt fotograferen? De fotoworkshop die Hans Clauzing deze dag organiseert, staat in het teken van de Japanse esdoorns. Afgelopen jaar zijn we met deze workshops gestart en dat was een groot succes.

 

Donderdag 5 mei (Hemelvaartsdag) Kindersafari

Onze koffie- en theeschenkerij Yume organiseert een speciale dag voor kinderen. Een speurtocht in de kwekerij, een stukje varen in een Boskoopse vlet, zelf je eigen plantjes stekken (die je later in het jaar af kunt komen halen) en ook onder begeleiding zelf je eigen botanische lunch bereiden. Leuk om te doen met je kinderen of kleinkinderen. U moet hiervoor wel van tevoren reserveren bij Yume.

 

Macintosh HD:Users:saskiasjollema:Documents:SASKIASCHRIJFT:Esveld:2015:beeld infokrant 2016:40553.jpg

 

Vrijdag t/m zondag 6-8 mei Tuindagen van Beervelde

PlantenTuin Esveld on tour lijkt het wel dit seizoen. Nu duiken we weer op in Beervelde in België. Voor wie nog nooit in Beervelde is geweest tijdens de Tuindagen, het is echt een aanrader. De ‘leuke-kwekerij-dichtheid’ is volgens mij bijna nergens zo groot. Voor onze Vlaamse plantenvrienden, moeten wij iets speciaals meenemen? Laat het ons even weten.

 

Maandag 16 mei Boskoopse Plantendag en Kunstmarkt

Tweede pinksterdag is traditioneel een groene dag. Dat wordt bij ons gevierd met de Boskoopse Plantendag en Kunstmarkt. Dit is een evenement dat we al een paar jaar organiseren in nauwe samenwerking met de sortimentstuin Harry van de Laar, ook gelegen aan onze straat het Rijneveld. Deze versie staat voor de eerste keer nadrukkelijk ook in het kader van de schone kunsten. Op allerlei manier geven we daar tijdens deze dag invulling aan. Bovendien worden er vanaf onze kwekerij leuke rondvaarten georganiseerd door het VVV. Varen, plantjes kijken, lekker eten en drinken en dan nog kunst kijken op de koop toe. Dit grote evenement is gratis te bezoeken op twee locaties aan het Rijneveld in Boskoop.

 

Zaterdag 21 mei Workshop Botanische fotografie

Hans Clauzing, de bekende planten en tuinen fotograaf, organiseert een workshop fotografie. Ditmaal ligt de focus op het fotograferen van bloemen. Rhododendron in het bijzonder. Dat is allemaal nog niet zo simpel, maar een dagje les van Hans doet wonderen.

 

Donderdag 26 mei t/m zaterdag 1 oktober Tentoonstelling Japan – Von Siebold – Hydrangea

In samenwerking met het Boomkwekerijmuseum in Boskoop organiseren we als eerbetoon aan de beroemde plantkundige Von Siebold die in 1866, nu 150 jaar geleden, overleed, een tentoonstelling over de Hydrangea. Deze populaire tuinplant is waarschijnlijk zijn meest succesvolle introductie uit Japan. Waar in het museum het verhaal wordt verteld van Von Siebold en zijn reizen naar Japan, is bij PlantenTuin Esveld niet alleen de NPC Hydrangea te bezoeken maar kunt u ook een van de weinige nog levende introducties van Von Siebold vinden, de Gouden Vollemaans esdoorn. Twee speciale themadagen op 11 juni en 20 augustus geven extra invulling aan de samenwerking tussen het museum en de kwekerij.

 

Zaterdag 28 mei Tuinpad Rijneveld

De deelnemende kwekerijen, restaurant Skoop, koffie- en theeschenkerij Yume en de sortimentstuin Harry van de Laar geven een muzikale invulling aan deze Tuinpad Rijneveld dag. Kijk ook op onze website www.tuinpadrijneveld.nl

 

Zaterdag 11 juni 1e themadag Von Siebold & de Hortensia

In nauwe samenwerking met het Boomkwekerijmuseum organiseren we in het jaar dat het 150 jaar geleden is dat Von Siebold overleed, een themadag over deze beroemde botanicus en dan met name over de hortensia, die hij halverwege de 19e eeuw uit Japan introduceerde. De aftrap is in het museum, met een lezing, een bezoek aan de tentoonstelling en een lunch. Daarna verplaatsen we ons naar onze kwekerij waar we beginnen met een lezing over hortensia’s, thee met taart in Yume en tot slot een rondleiding door de Nederlandse Planten Collectie Hydrangea. U kunt voor deze speciale dag reserveren bij het Boomkwekerijmuseum en bij PlantenTuin Esveld.

 

Macintosh HD:Users:saskiasjollema:Documents:SASKIASCHRIJFT:Esveld:2015:beeld infokrant 2016:58387.jpg

 

Vrijdag t/m zondag 17-19 juni Internationale Kwekerijdagen Bingerden

In het oosten van ons land wordt ieder jaar een kwekersfeestje gevierd onder de vlag van de Internationale Kwekerijdagen Bingerden. De Engelse sfeer van deze plantenbeurs, de prachtige tuin, de leuke planten van ons en onze collega’s, het lekkere eten, het zijn allemaal redenen om deze beurs te bezoeken. Wij zijn al lange tijd deelnemer en ieder jaar weer met plezier.

 

Zaterdag 25 juni Tuinpad Rijneveld

Het thema van deze zomerse versie van het Tuinpad Rijneveld is kunst. Op de diverse locaties aan het Rijneveld exposeren kunstenaars hun werk tussen het groen. De interactie van natuur en groen was afgelopen jaar zeer inspirerend en we gaan daar dan ook graag mee verder.

 

Zaterdag 30 juli Tuinpad Rijneveld

De eerste vruchten beginnen alweer te rijpen, de zomerbloeiers kleuren de tuin en het weer werkt meestal uitstekend mee om de zomerversie van het Tuinpad Rijneveld een succes te maken.

 

Zaterdag 13 augustus Workshop Botanische fotografie

De hortensia’s in onze collectie zijn het hoofdonderwerp van de workshop botanische fotografie die Hans Clauzing deze zaterdag organiseert. Leerzaam, leuk en lekker, want de workshop omvat ook een smakelijke lunch bij Yume.

 

Zaterdag 20 augustus 2e themadag Von Siebold & de Hortensia

De tweede themadag over hortensia’s die we dit jaar organiseren in samenwerking met het Boomkwekerijmuseum. Deze dag begint bij PlantenTuin Esveld met een rondleiding en een rondvaart langs de hortensiacollectie onder leiding van Cor van Gelderen, de auteur van Het Grote Hortensiaboek. Na de lunch bij Yume verhuizen we naar het museum waar een workshop Hortensia stekken wordt gegeven. we sluiten de dag af met thee met taart in het museum waar u vanzelfsprekend ook de bijzondere tentoonstelling Japan – Von Siebold – Hydrangea kunt bezoeken.

 

Vrijdag en zaterdag 26-27 augustus Esveld Zomerdagen & Tuinpad Rijneveld

De zomerdagen organiseren we niet voor het eerst. En dat is natuurlijk niet zomaar, het is ieder jaar weer een reuze gezellig evenement. Er is dit weekend veel te doen in Boskoop, de vakbeurs Plantarium opent op zaterdag haar deuren voor het publiek, het Tuinpad Rijneveld nodigt u uit en vanzelfsprekend bent u van harte welkom om dit alles te combineren met een bezoekje aan Esveld. Deze dagen staan wat ons betreft in het teken van de zomerbloeiers, met een extra accent op hortensia en clematis. Denkt u nu, maar dit is te veel voor één dag, dan blijft u toch overnachten in een bed & breakfast bij ons in de straat.

 

Woensdag – zondag 7/11 september Esveld Tuinreis naar Engeland

Voor alles is er een eerste keer. Dit jaar organiseert Esveld voor de allereerste maal een tuinreis naar Engeland. Onder leiding van Cor van Gelderen en Marlien van der Linde is er een fantastische vijfdaagse tuinreis gepland naar het zuiden van Engeland. Vraag gerust om meer informatie. Er kunnen maar 25 mensen mee, dus wacht niet te lang …

 

Zaterdag 24 september Tuinpad Rijneveld

Oogsten doe je aan het einde van de zomer en hoe jammer het ook is, dit Tuinpad markeert alweer het einde van dit seizoen. Maar oogsten is vanzelfsprekend ook leuk. Wat er allemaal geoogst wordt kunt u uitvinden bij alle deelnemers aan het Tuinpad Rijneveld.

 

Zaterdag 1 oktober Kwekersdag

De leukste kwekerijen uit Nederland zijn deze dag allemaal te vinden bij ons in Boskoop. Wat een feestelijke dag is dit toch altijd. Inspirerende lezingen en workshops, heerlijk eten & drinken bij Yume onze koffie- en theeschenkerij, maar vooral natuurlijk een wereld aan interessante planten. De bevriende kwekerijen die bij ons te vinden zijn bouwen allemaal mee aan een geweldige groene dag. Wij hebben er nu alweer zin in.

 

Macintosh HD:Users:saskiasjollema:Documents:SASKIASCHRIJFT:Esveld:2015:beeld infokrant 2016:56759.jpg

 

Vrijdag t/m zondag 7-9 oktober De Tuindagen van Beervelde

De herfsteditie van de Tuindagen van Beervelde is zeker net zo leuk als de voorjaarseditie. Omdat we vanzelfsprekend vooral de planten meenemen naar de Tuindagen die op dat moment op zijn leukst zijn, zullen we ditmaal heel andere planten bij ons hebben. Het is mogelijk om uw wensenlijstje tevoren kenbaar te maken, nemen wij de plantjes gewoon mee naar België.

 

 

plantentuin'12Onze adresgegevens:

 

PlantenTuin Esveld

Rijneveld 72

2771 XS Boskoop

tel. 0172 21 32 89

e-mail: info@esveld.nl               Afmelden: http://www.esveld.nl/forms/afmelding.php

www.esveld.nl