WELKOM OP DE SITE VAN DE PLANTENTUIN ESVELD.
DIT IS DE OUDE SITE.
KLIK HIER VOOR DE NIEUWE SITE

Planten voor zure grond

Veel planten zijn erg tolerant wat betreft het type grond waarin ze moeten groeien, of het nu klei, zand of veengrond is, het maakt ze niet zoveel uit. Maar er is een groep planten die duidelijk veeleisender is. Van nature komen ze voor in veengebieden of in zure bosbodems. Grondsoorten die gekenmerkt worden door een hoog organische stofgehalte en een lage zuurgraad of Ph. Planten voor zure grond

Veel planten zijn erg tolerant wat betreft het type grond waarin ze moeten groeien, of het nu klei, zand of veengrond is, het maakt ze niet zoveel uit. Maar er is een groep planten die duidelijk veeleisender is. Van nature komen ze voor in veengebieden of in zure bosbodems. Grondsoorten die gekenmerkt worden door een hoog organische stofgehalte en een lage zuurgraad of Ph.

Ph of zuurgraad
De zuurgraad of Ph kent een beetje een merkwaardige schaalverdeling. Een Ph met als waarde zeven betekent dat de grond niet zuur en niet basisch is, maar neutraal. Is de Ph hoger dan zeven dan is de grond basisch, is de Ph lager dan is de grond zuur. Elk punt hoger of lager is tien keer zo basisch of tien keer zo zuur. Bijvoorbeeld is de Ph vijf, dan is de grond tweehonderd maal zuurder dan wanneer de Ph zeven is.Van nature is kleigrond meestal neutraal tot basisch, dat wil zeggen kalkrijk. Zandgrond kan alle kanten op, aan de kust is de zandgrond vaak basisch, op de Veluwe meestal zuur. Veengrond is vrijwel altijd van nature zuur, dat wil zeggen kalkarm.

Voor een eenvoudige bepaling van de zuurgraad kunt u op een tuincentrum een eenvoudig testsetje kopen, voor een uitgebreider bemestingsadvies is een onderzoek van bijvoorbeeld het BLGG in Oosterbeek of een ander laboratorium voor grondonderzoek, meer geschikt.

Plantkeuze of bodemverbetering
Als u op zure grond tuiniert kunnen alle planten die geschikt zijn voor die grond zonder probleem worden toegepast. Rhododendron, Pieris, Enkianthus, Vaccinium en Leucothoe zijn maar een paar voorbeelden van kritische gebruikers. Om de zuurminnende planten het naar de zin te maken is een Ph van 4,5 tot 5 optimaal. Is de grond niet zuur genoeg kan de zuurgraad worden verlaagd met tuinturf, veenaarde of met een verzurende stikstofmeststof zoals zwavelzure ammoniak. Als de zuurgraad boven de 5,5 is en u doet geen aanpassingen in de bodem, zult u de plantkeuze daarop af moeten stemmen en verdwijnen alle zuurminnende planten uit beeld. Het gebruik van zuur organisch materiaal is natuurlijk de mooiste manier om de Ph op het gewenste niveau te brengen, we imiteren daarmee immers de zure bosbodem waarop veel van deze planten van nature groeien. Maar net als in het bos, moet er elk jaar opnieuw organische stof worden toegevoegd. In het bos valt immers ook elke herfst nieuw blad van de bomen. Dus in plaats van het afgevallen blad af te voeren uit de tuin, hup onder de Rhododendrons ermee. Kijk wel uit voor een overdaad aan eiken- en beukenblad. Teveel hiervan kan zelfs voor Rhododendrons te erg zijn.

De zuurminnende planten die van nature in veengebieden voorkomen, denk aan kleine juweeltjes als Phylliopsis of Leiophyllum, zijn helemaal gelukkig als ze op turfblokken worden geplant.

Welke planten zijn zuurminnend?
Alle planten in de dopheidefamilie, de Ericacaea, zijn zuurminnend. Denk hierbij niet alleen aan Erica, maar ook aan Rhododendron of Pieris. Ook kan in de zoekfunctie op kenmerken, op deze site, geselecteerd worden op grondsoort. Door die eigenschap in te stellen op zure grond en vervolgens aan te vinken, komen de zuurminnende planten, die voldoen aan het door u gewenste profiel, bovenaan te staan.