WELKOM OP DE SITE VAN DE PLANTENTUIN ESVELD.
DIT IS DE OUDE SITE.
KLIK HIER VOOR DE NIEUWE SITE

Klimplanten onderweg naar de top!

Klimplanten zijn er in soorten en maten, maar het belangrijkste verschil zit in de manier van klimmen. Sommige soorten hechten zichzelf aan de muur die ze begroeien, andere kunnen zich alleen ergens omheen slingeren.

Zelfhechtend:
Voor het begroeien van gevels zijn de zelfhechtende klimplanten als Hedera (klimop) en Parthenocissus (wilde wingerd) of Hydrangea (klimhortensia) zeer geschikt. Het is overigens een fabeltje dat deze planten de muur aantasten. Ze onttrekken wel vocht aan de muur. Nu kunnen de zuignapjes van de wilde wingerd wel irritant zijn op je schilderwerk, probeer ze daarom bij je kozijnen weg te houden.

Slingerplanten:
Veel andere klimplanten zouden we beter slingerplanten kunnen noemen. Die zijn pas gelukkig als ze zich om een tak omhoog kunnen slingeren. Desnoods nemen ze genoegen met een rekje of met gaas.

Wintergroen:
De bekendste wintergroene klimplant is natuurlijk de Hedera, hiervan zijn veel verschillende tuinvormen met allerlei bladvormen en kleuren. Maar er zijn ook wintergroene klimhortensia’s. Dit zijn rustig groeiende klimmers die wel een beschut plekje wensen. Wintergroene slingerplanten zijn er wat meer, maar nog niet echt veel. Natuurlijk zijn er de bladhoudende Lonicera soorten (kamperfoelie), enkele Clematis selecties, maar ook onbekendere grootheden als de Kadsura of de Stauntonia.

Clematis:
Clematis is een buitengewoon gevarieerd plantengeslacht, er zijn er letterlijk honderden. Hoe verschillend ook, toch hebben ze een paar dingen gemeenschappelijk. Ze houden allemaal van koele voeten en ze groeien het beste als ze zich aan een struik of boom vast kunnen houden. Dus plant ze bij voorkeur aan de schaduwzijde van de boom of struik. Dan groeit hij door de plant heen naar het licht en houdt zich onderweg vast.Kan je de Clematis niet met zijn voeten in de schaduw planten, maak dan een diep plantgat en begraaf de Clematis gerust een beetje….

Wisteria:
Wisteria (blauwe regen) is er in verschillende kleuren, niet alleen blauw, maar ook wit of roze. Plant altijd een geënte plant, die biedt immers bloeigarantie, een heel goedkoop gezaaid exemplaar kan wel 25 jaar nodig hebben voor het eerste bloemetje.