WELKOM OP DE SITE VAN DE PLANTENTUIN ESVELD.
DIT IS DE OUDE SITE.
KLIK HIER VOOR DE NIEUWE SITE

Camellia

Winterhardheid
Het plantengeslacht Camellia kent letterlijk tienduizenden verschillende soorten en cultivars. Vooral van de Japanse Camellia zijn erg veel cultuurvormen geselecteerd. Lang niet alle soorten zijn echter voldoende winterhard, maar de Camellia’s die wij aanbieden zijn uitgebreid getest onder Nederlandse omstandigheden en wel tegen onze winters bestand. Alleen de echte thee, Camellia sinensis is een twijfelgeval, die heeft eigenlijk liever een wat milder klimaat.

Standplaats en grondsoort
Camellia is in de natuur een plant van de bosrand, prefereert dus ook dat soort omstandigheden bij u in de tuin. Dus liever niet de gehele dag in de volle zon en bij voorkeur humusrijke grond. De Ph, of de zuurgraad, mag bij voorkeur niet hoger zijn dan 5, dat is behoorlijk zuur. Zure grond is bijvoorbeeld tuinturf of zwarte veenaarde. De eisen die de plant aan de bodem stelt zijn sterk vergelijkbaar met de Rhododendron. Staat de Camellia niet naar haar zin, bijvoorbeeld in kleigrond in de volle zon, gaat ze natuurlijk niet direct dood, maar de bladeren worden geel, de plant wordt gevoelig voor schildluis en de groei komt vrijwel tot stilstand. De plant wordt kort samengevat, een beetje zielig.

Bloei
Van de herfstbloeiende cultivars en de Camellia’s die in de vroege winter bloeien kunnen de bloemen tijdens de bloei soms gemakkelijk bevriezen. Hier lijdt de plant niet onder, maar de lol is er dan wel vanaf. Vaak echter gaan ze simpelweg weer door moet bloeien als het weer een weekje dooit. Het is zinvol om de planten zo te zetten in de tuin dat ze pas in de middag zon krijgen, u zult merken dat de bloemen de vorst dan beter doorstaan.

De bloemen van de voorjaarsbloeiende Camellia japonica kunnen natuurlijk bij een late nachtvorst ook bevriezen, maar het is zeldzaam als alle bloemen verloren gaan. Vrijwel altijd ben je alleen de bloemen kwijt die op dat moment al open zijn en komen een paar dagen na de vorst alweer nieuwe bloemknoppen open.

Geur
Als u van geurende bloemen houdt zijn de herfstbloeiende cultivars een aanrader. Met name de selecties van de Japanse soort Camellia sasanqua kunnen lekker geuren.