WELKOM OP DE SITE VAN DE PLANTENTUIN ESVELD.
DIT IS DE OUDE SITE.
KLIK HIER VOOR DE NIEUWE SITE

Buxus

Wij hadden al een zwak voor Buxus toen deze bekende plant nog helemaal uit de mode was en zullen dat waarschijnlijk ook nog hebben als ze weer uit het modebeeld verdwijnt. Want zo gaat dat met planten, ze komen en gaan in tuinen.

Haag
Buxus wordt vooral gezien als haagplant en dat is natuurlijk niet geheel ten onrechte. Het is een plant die traditioneel als haag- en vormplant wordt toegepast. Al in de baroktuinen was het de vormgever van de strakke geometrische stijlfiguren. De modernere variant daarvan heeft vanaf het eind van de vorige eeuw de Nederlandse tuinen veroverd, geen tuin meer zonder Buxus haagje leek toen het adagium. Nu laat Buxus zich ook gemakkelijk snoeien, zelf doen we het niet vaker dan tweemaal per jaar, de eerste keer in maart en dan in de zomer nog een tweede maal. Snoei bij voorkeur met wat droger weer.

Vormfiguren
Een andere bekende toepassing is het planten van bollen, kegels of pyramiden. Zelfs allerlei fantasievormen worden uit Buxus gekweekt. Deze vormsnoei heeft een lange traditie. Maar zoals altijd zijn er ook wat eigentijdsere vertalingen van de traditionele waarden. Denk bijvoorbeeld aan de wolkenfiguren die worden gemaakt uit groepen Buxus. Leuk als contrast met elegante planten als siergrassen. Nu kunnen we het ons ook gemakkelijker maken, er zijn bijvoorbeeld Buxus sempervirens cultivars die geheel vanzelf in een bolletje groeien, of juist zonder enige hulp van buitenaf een smal zuiltje willen worden. Soortkeuze is derhalve belangrijk.

Standplaats en grondsoort
Buxus kan in de zon, maar ook prima in de schaduw groeien. Het is van nature een bosplant die zelfs vrij diepe schaduw goed verdraagt. Wel is het een tamelijk hongerige plant, flink mesten is belangrijk. Dat kan prima met een oude stalmest of een andere goede organische meststof. We hebben nog nooit een voorkeur voor een specifieke grondsoort kunnen ontdekken, zand of klei, veen of löss, het is hem allemaal even lief.

Ziekte
Helaas wordt Buxus de laatste tijd geplaagd door een vervelende agressieve schimmelziekte. Hoewel de schimmel te bestrijden valt met een schimmelwerend middel is dit natuurlijk niet ideaal. Beter is het de natuurlijk weerbaarheid van de planten te verbeteren door het gebruik van Effectieve Micro-organismen en door te zorgen voor een optimale voedingstoestand. Ook is het belangrijk bij een beginnende aantasting direct in te grijpen. Snoei de zieke takken weg. Vergeet daarna niet de snoeischaar met kokend water te ontsmetten, anders kan je bij een volgende snoeibeurt de aantasting verder verspreiden. Als de aantasting te laat wordt ontdekt, bijvoorbeeld als er al grote stukken van de haag dood zijn, kan het verstandig zijn de strijd direct op te geven. Het is dan vrijwel onmogelijk om de aantasting nog goed onder de knie te krijgen, hoe vervelend we dat ook vinden.

Een andere kwaal is de Buxusmot. De enige biologische bestrijdingsmethode die effectief lijkt is een bespuiting met Xentari, een schimmeltje dat giftig is voor de rups. De biologische meststof Organic Plant Feed geeft vervolgens je Buxus weer een groei impuls en maakt hem minder aantrekkelijk voor nieuwe rupsen.
Mocht dit alles te laat komen dan is Ilex crenata vaak een goede vervanger…..